Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η μάσκα ΡΒΧ πολέμου του μέλλοντος

Η ζέστη, η αίσθηση ασφυξίας, η έντονη εφίδρωση, η πίεση στο πρόσωπο και πολλές άλλες άβολες αισθήσεις συνοδεύουν όσους φορούν στολή ΡΒΧΠ πολέμου. Πώς θα ήταν, όμως, μια μάσκα που δεν προκαλεί τα παραπάνω προβλήματα;
Οι επιστήμονες του Edgewood Chemical Biological Center (τμήμα της RDECOM του Αμερικανικού Στρατού), ξεκίνησαν από πέρυσι να σχεδιάζουν τις μάσκες του μέλλοντος. Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Η μάσκα διαθέτει ανεμιστήρα, ενσωματωμένο στο σύστημα φιλτραρίσματος, ο οποίος χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια, είναι ελαφρύς και με μικρό όγκο.
Ο αναπνευστήρας διαθέτει ένα σωλήνα που φέρνει καθαρό αέρα και μπαταρία, τα οποία φέρονται στη ζώνη ή στην πλάτη του στρατιώτη. Ο μίνι ανεμιστήρας παίρνει αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και τον περνάει μέσα από το φίλτρο. Στη συνέχεια τον ωθεί στην περιοχή της μύτης του χρήστη όταν αυτός εισπνέει. Αντιθέτως, όταν εκπνέει, η βαλβίδα αέρα κλείνει, ο αέρας κυκλοφορεί στην περιοχή του υπόλοιπου προσώπου και των ματιών, δημιουργώντας υπερπίεση που δεν επιτρέπει στα εξωτερικά σωματίδια να εισέλθουν μέσα.
Σε δοκιμές που έγιναν αποδείχθηκε ότι, η μάσκα επιτρέπει την καλύτερη κίνηση ακόμα κι όταν ο χρήστης εκτελεί δύσκολες κινήσεις, όπως τρέξιμο, σκόπευση όπλου, έρπειν κτλ. Οι μηχανικοί του κέντρου θα συνεχίσουν την ανάπτυξή της, ώστε να παρουσιάσουν μια πιο ολοκληρωμένη λύση. Πιο συγκεκριμένα, η μάσκα θα αποτελεί τμήμα του κράνους νέας γενιάς και θα διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου