Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Επαναστατική μέθοδος συγκομιδής ελαιοκάρπου


Έναν νέο, αρκετά γρήγορο και αποδοτικό τρόπο συγκομιδής του ελαιοκάρπου, που στηρίζεται στη λειτουργία ειδικού μηχανήματος το οποίο υποστηρίζεται από τρακτέρ, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας “Μπεναρντινούτσι”, σε ελαιώνες του νησιού.
Πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με την κίνηση που δίνει το τρακτέρ όπως και σε άλλα αγροτικά μηχανήματα (καταστροφείς, χορτοκοπτικών κ.α.) και το οποίο λειτουργεί με υδραυλική κίνηση, ενώ ελέγχεται με τηλεχειριστήριο από το έδαφος, που καθορίζει και τη δύναμη που κάθε φορά χρησιμοποιείται. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Τζουζέπε που εκπροσώπησε την εταιρία το “μπράτσο” του εξαρτήματος φτάνει σε μήκος ως και τα 6,5 με 7 μέτρα και στην κορυφή του υπάρχει μια “δαγκάνα” που έχει τη δυνατότητα να αγκαλιάζει τα ελαιόδεντρα είτε από τη ρίζα, αν είναι μικρά, είτε από άλλα βασικά σημεία. Εν συνεχεία η “δαγκάνα” με τη δύναμη που λαμβάνει από το μηχάνημα, δονεί το δέντρο με αποτέλεσμα ο καρπός να πέφτει γρήγορα στο έδαφος.
Σε επίδειξη που έγινε την Πέμπτη, σε ελαιώνα στο Γαϊτάνι, μέσα σε σχεδόν δέκα λεπτά είχαν τιναχθεί οι ελιές από τέσσερα δέντρα, ενώ όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για αρκετά διαδεδομένο τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου όχι μόνο την Ιταλία, αλλά σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Με την ίδια μέθοδο στην Ιταλία, πραγματοποιείται η συγκομιδή και άλλων αγροτικών προϊόντων κυρίως φρούτων και για κάθε περίπτωση υπάρχει και ειδικό εξάρτημα ή ανάλογο μηχάνημα, που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Ουσιαστικά, η χρήση του μηχανήματος μειώνει τα εργατικά χέρια στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αλλά και το χρόνο που απαιτείται γι” αυτή την εργασία, αφού σε ελάχιστα σημεία του δέντρου, κυρίως σε αυτά που κόβονται, παραμένουν ελιές. Αν και δεν έγινε αναφορά στο πόσο στοιχίζει το συγκεκριμένο μηχάνημα, ήδη η εταιρία των αδελφών Τσουκαλά στη Λούμπα, ανέλαβε την αντιπροσωπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου