Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Ελλ

Ευκολότερη συγκομιδή από την ΑΓΚΡΙΠΑΝ

 06/10/2010 - 10:08 πμ
Μια νέα συνεργασία για την ευκολότερη συγκομιδή ελιών, και όχι μόνο, ξεκινά η εταιρεία ΑΓΚΡΙΠΑΝ - Παντελεημονίτης με την ισπανική Agromelca, πρωτοπόρο στην κατασκευή μηχανημάτων δόνησης.
Πρόκειται για τα δύο νέα μοντέλα της Agromelca, το VMOO και το VM01XT10, που έχουν ήδη διοχετευτεί στην ισπανική αγορά με επιτυχία, και υπόσχονται δραστική μείωση στο κόστος παραγωγής, αλλά και αλλαγή στον τρόπο καλλιέργειας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η συγκομιδή της ελιάς, όπως και της φυστικιάς, της αμυγδαλιάς ή της καρυδιάς, είναι αρκετά δύσκολη, απαιτεί πολλά χέρια και προσοχή για να «κατέβουν» οι ελιές με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Έτσι, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στις Λιβανάτες της Φθιώτιδας έλαβε χώρα παρουσίαση των δύο νέων μηχανημάτων που προτείνονται στους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς, και η Agrenda ήταν φυσικά εκεί. Και τα δύο μηχανήματα προσαρμόζονται στο τρακτέρ και είναι σχεδιασμένα για συγκομιδή καρπού είτε με ομπρέλα είτε χωρίς.
Το μοντέλο WM00 ενδείκνυται για πιο «απλά» και μικρά δέντρα, καθώς η λαβή δεν κάνει κινήσεις πέραν του αριστερά δεξιά για το πιάσιμο στον κορμό και η κίνηση είναι σταθερή.
Από την άλλη, το πιο εξελιγμένο WM01XT10 προσφέρεται για όλους τους τύπους δένδρων, από πολύ μικρά μέχρι πολύ μεγάλα.

Προοδευτική δόνηση
Η μεγάλη καινοτομία που προτείνει η Agromelca με το WM01XT10 είναι η δυνατότητα προοδευτικής δόνησης από το χειριστή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δόνηση είναι ανεξάρτητη και αυξανόμενη, καθώς ο χειριστής είναι αυτός που αποφασίζει με τηλεχειριστήριο, τόσο την ένταση, όσο και τη διάρκειά της.
Επιπλέον, όπως τόνισε στην παρουσίαση ο γενικός διευθυντής της ΑΓΚΡΙΠΑΝ, Δημήτρης Περλεπές, καμία δόνηση δε μεταφέρεται στο δέντρο με τρόπο που μπορεί να το τραυματίσει ή να το βλάψει. Αυτό διασφαλίζεται από τα ειδικά πιασήματα, τα οποία είναι καλλυμένα με τσόχες βρεγμένες με νερό από την εξωτερική πλευρά (που πιάνει την ελιά) και με γράσσο από την εσωτερική.
Όσον αφορά την δυνατότητα χρήσης ομπρέλας για τη συγκομιδή, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο, συνεπώς είναι πιο ελαφριά, μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα η διάμετρός της και μπορεί να βγει πανεύκολα μέσα σε 5 λεπτά.

Αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας
Με τη χρησιμοποίησή τους στη συγκομιδή της ελιάς, τα νέα μηχανήματα της Agromelca προτείνουν και ριζικές αλλαγές, προς το καλύτερο, στον τρόπο καλλιέργειας και φροντίδας των δέντρων. Το βασικότερο είναι ότι στο εξής το κλάδεμα των ελιών θα προσαρμοστεί στο μηχάνημα, κάτι που σημαίνει ότι οι λεγόμενες «ποδιές» θα κλαδεύονται, προκειμένου να επιτευχθεί μέγιστη ορατότητα και η καλύτερη δυνατή εφαρμογή του δονητή, ενώ μπορεί να αφεθεί να ξαναφουντώσει στην κορυφή.

Οικονομία και ταχύτητα
Ο κ. Περλεπές υπογράμμισε ότι τα νέα μηχανήματα που προτείνονται μπορούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής μέχρι και 30%, ενώ οι Ισπανοί εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας θεωρούν ότι τα νέα μοντέλα μπορούν να συγκομίσουν μέχρι και 400 δένδρα σε μία μέρα. Η εντυπωσιακή μείωση του χρόνου συγκομιδής μπορεί να αξιοποιηθεί έτσι, ώστε αυτή να γίνεται δύο φορές για κάθε δένδρο και να εξασφαλίζεται η ποιότητα των καρπών.
Στο πρώτο «πέρασμα» του μηχανήματος θα συγκομίζονται οι πρώιμοι καρποί, που διαφορετικά θα έπεφταν στο χώμα και θα σάπιζαν, και στο δεύτερο, μερικές εβδομάδες αργότερα, θα συγκομίζεται ο κύριος όγκος της παραγωγής.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στην «ανταγωνίστρια» και πρώτη φέτος σε ποσότητα παραγωγής ελαιολάδου Ισπανία, τέτοιου είδους μηχανήματα δόνησης χρησιμοποιούνται εδώ και 30 χρόνια στη συγκομιδή της ελιάς. Με τα νέα μοντέλα που εξασφάλισε για την ελληνική αγορά η ΑΓΚΡΙΠΑΝ, οι Έλληνες γεωργοί μπορύν να βρουν ένα νέο σύμμαχο για γρήγορη, οικονομική και ποιοτική συγκομιδή, τόσο των ελιών, όσο και άλλων καρπών όπως φιστίκια, καρύδια και καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου