Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΤΙΑΧΤΕΙ Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Χαραλάμπους Στην Κορώνη 

  εχει αναλαβει η αρχαιολογεια τον ιερος ναο του αγιου χαραλαμπου στην κορωνη και εωσ τωρα δεν εχει γηνη τιποτα
ο δημοσ πυλο νεστοροσ λεει αρχαιολογια εχει αναλαβη
η αρχαιολογια καλα παιζει 

αποπασμα απο την  www.iefimerida.gr/
Τον καμένο ναό επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει έλεγχος από μηχανικούς για να διαπιστωθεί η στατικότητα του κτιρίου ενώ, σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, προτίθεται να δημιουργήσει λυόμενο ναό εωσότου αποκατασταθεί ο κατεστραμμένος ιστορικός ναός.

Πηγή: Κάηκε ολοσχερώς εκκλησία-μνημείο 8 αιώνων στην Κορώνη | i http://www.iefimerida.gr/

Καταστράφηκε Από Πυρκαγιά Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Χαραλάμπους Στην Κορώνη


Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας προήλθε πιθανότατα από αναμμένο κερί. Στο σημείο κλήθηκαν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, όμως ήδη η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης σχολίασε πως "πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, αφού καταστράφηκε ένας ιστορικός ναός - κτίσμα του 16ου αιώνα. Η θλίψη των κατοίκων είναι διάχυτη, αφού με το ναό αυτό είχαν συνδέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους".
Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, κτίσμα του 16ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στο Ενετικό κάστρο της Κορώνης –ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής- απέναντι από το γυναικείο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός έχει μακρά ιστορία. Ήταν το κτίριο που οι καθολικοί μαχητές Βενετσιάνοι τιμούσαν ως «Άγιο Ρωκ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη λύτρωση της πόλης από την πανώλη που τη ρήμαζε από το 1689 μέχρι το 1698. Το γεγονός μαρτυρεί μια μαρμάρινη πλάκα του Φρ. Μοροζίνη (1689) εντοιχισμένη στο εσωτερικό του γυναικωνίτη. Αλλά και αυτός ο ναός ήταν χτισμένος, σύμφωνα με τους ντόπιους, πάνω στον αρχαίο ναό του Δρύοπα, γενάρχη των Δωριέων, τον οποίον θεωρούσαν υιό του Απόλλωνα.
Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση και άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και όλων των αρμόδιων φορέων είναι αναγκαία για την άμεση αποκατάσταση του ιερού αυτού ναού. 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου