Τρίτη 14 Μαΐου 2013


Η ασθένεια αυτή προκαλεί το 90% των θανάτων των ανεμβολίαστων κουταβιών και αποτελεί ένδειξη ότι δεν δόθηκε προτεραιότητα στην ανοσοποίηση, όσων πωλούνται στα pet shops.

Στο Dubai ο ιος έχει προκαλέσει πολλές αρρώστιες στα κουτάβια, με 80-90% βαθμό θνησιμότητας, ειδικά για όσα είναι κάτω των 12 εβδομάδων.

Ο ιος δεν θεραπεύεται (μόνο τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται) και μπορεί να μεταδοθεί πολύ γρήγορα μεταξύ ζώων που μοιράζονται τα ίδια μολυσμένα κλουβιά.

Τα κρούσματα σημειώνονται ειδικά στα κουτάβια που αγοράζονται από pet shops και φαίνεται να πεθαίνουν 1 εβδομάδα μετά την αγορά! Το μεγάλο πρόβλημα με τον παρβοϊο είναι ότι εξαπλώνεται μέσα σε μια νύχτα.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης K9 στο Dubai λένε ότι για όλα φταίει η απληστία των ανθρώπων. Θέλουν να πουλήσουν κουτάβια και πολλές φορές παραλείπουν τα εμβόλια. Ακόμα και αν δηλώνουν ότι τα κάνουν, με ψεύτικες σφραγίδες κτηνιάτρων, τα κουτάβια δεν είναι εμβολιασμένα αφού μετά την αγορά...πεθαίνουν! Ειδικά στο Dubai, στην αγορά Sharjah, κανένα από τα κουτάβια δεν έχει εμβόλιο ή microchip.
Πολλά από τα κουτάβια προς πώληση ήταν μικρότερα από 2 μηνών ενώ για να εισαχθούν ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να είναι από 4 μηνών και πάνω ώστε να είναι και εμβολιασμένα!!! Πώς να το προλάβετε:

Ο εμβολιασμός είναι η κύρια πρόληψη. Εισαγόμενα κουτάβια από Τσεχία, Πολωνία ή Ταϋλάνδη αλλά και κάθε αδέσποτο κουταβάκι με άγνωστο ιστορικό θα πρέπει να εμβολιάζεται εφόσον είναι στην κατάλληλη ηλικία (2 μηνών).
Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων αλλά και να επαναληφθεί στην ηλικία των 12 εβδομάδων και τέλος στην ηλικία των 16 εβδομάδων.

Αν αγοράσατε ζώο από pet shop ζητήστε γραπτή δήλωση με διάρκεια 10 ημερών ότι έχει εμβολιαστεί για Παρβοϊό και ότι εγγυούνται ότι δεν θα πεθάνει. Αν το ζώο έχει τον ιό, τα συμπτώματα φαίνονται μόνο μετά από 10 ημέρες. Αν το ζώο τελικά πεθάνει, θα έχετε αποδείξεις στα χέρια σας ότι δεν τηρούνται τα εμβόλια που ψευφώς αναφέρονται μερικές φορές στα βιβλιάρια και τα διαβατήρια των ζώων.

ΠΑΡΒΟΙΟΣ - PARVOVIRUS:

Αποτελεί ασθένεια των σκύλων (τύπος 2, CPV-2) και είναι υψηλά μεταδοτική.
Προκαλείται από ιό που επιτίθεται στο γαστρικό σύστημα των κουταβιών, των σκύλων και των αλεπούδων, λύκων, κογιότ.

Ανακαλύφθηκε το 1978 και υπάρχει παγκοσμίως. Μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά σε πολύ νεαρά ή αγέννητα κουτάβια. Μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο, μέσω επαφής ή επαφής με τα κόπρανα τους ή με περιβάλλον όπου έμεναν (πχ κλουβί).

Όλα τα σκυλιά κινδυνεύουν αλλά ειδικά τα κουτάβια μικρότερα των 4 μηνών και οι ανεμβολίαστοι σκύλοι είναι στην πιο κρίσιμη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου