Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΕΑΣ καλεί παραγωγούς για ολοκληρωμένη
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΣΤΑΦΙΔΑ
ΕΑΣ καλεί παραγωγούς για ολοκληρωμένη
Του Κώστα Κοντοθανάση
Σε συμμετοχή στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης για ελαιόλαδο, βρώσιμη Καλαμάτας και σταφίδα καλεί η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τους συνεταιρισμούς και εν γένει τους παραγωγούς. Το πρόγραμμα αυτό, με πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, το περιβάλλον και τα προϊόντα, θα έχει χαμηλό κόστος επειδή η ΕΑΣ Μεσσηνίας διαθέτει ήδη το μηχανισμό των γεωπόνων.
Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς, η Ένωση θα κάνει ενημερώσεις περιφερειακά στη Μεσσηνία, όπου παρουσιαστεί ενδιαφέρον.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, μιλώντας στο «Θ», κάλεσε τους παραγωγούς «να συμμετέχουν από τη νέα περίοδο. Προβλέπεται να έχουμε συναντήσεις μαζί τους μέσα στο Σεπτέμβριο. Καλούμε τα μέλη μας κατ’ αρχάς, τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς να λειτουργήσουν σαν πυρήνες ούτως ώστε να πείσουν όσον το δυνατόν περισσότερους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Με το σκεπτικό ότι θα επεκταθεί και το ΠΟΠ Καλαμάτα στο λάδι όλου του νομού, η ολοκληρωμένη διαχείριση θα δώσει στο προϊόν παραπέρα βαρύτητα και θα το ενδυναμώσει. Το ΠΟΠ θα συνοδεύεται από μία επιπλέον σφραγίδα πιστοποιημένου ελαιολάδου».

Όχι μόνο για
το ποιοτικό
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο αν υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς. Η απάντησή του: «Δυστυχώς το ενδιαφέρον υπήρχε μόνο στο οικονομικό κομμάτι που είχε να κάνει με το ποιοτικό παρακράτημα και δε βλέπουμε σε βάθος χρόνου την προοπτική του ελαιολάδου. Εκείνο θα πρέπει να μας βασανίσει για να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση και όχι τα περιστασιακά 33 ευρώ το στρέμμα από το ποιοτικό».

Μηχανισμός υπάρχει
Σύμφωνα με τον κ. Κοζομπόλη, «ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί με τους γεωπόνους στα κατά τόπους καταστήματα. Ενδεχομένως να συμπληρωθεί και με εξωτερικούς συνεργάτες όπου χρειαστεί και με την εταιρεία συμβούλων, που θα αναλάβει την υποστήριξη της όλης διαδικασίας, θα προχωρήσουμε και για τα τρία προϊόντα, ελαιόλαδο, ελιά Καλαμάτας και σταφίδα».

Χωρίς εμπορικό
ενδιαφέρον ως τώρα
Στην ερώτησή μας αν βλέπει εμπορική προοπτική για τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ιδιαίτερα για το ελαιόλαδο, ο πρόεδρος της Ένωσης είπε μια …πικρή αλήθεια: «Κανένας έμπορος και κανένας τυποποιητής δε μας έχει ζητήσει προϊόν που θα προέρχεται από ολοκληρωμένη διαχείριση. Όμως όταν θα έχουμε το εργαλείο του ΠΟΠ θα το ενδυναμώσουμε με την ολοκληρωμένη, δηλαδή συνδυασμό ΠΟΠ και πιστοποιημένης καλλιέργειας. Θεωρώ ότι επιβάλλεται το ΠΟΠ στο λάδι να συνδυασθεί με την ολοκληρωμένη».

Λύρης: Τι σημαίνει
Ο γεωπόνος Κώστας Λύρης είναι υπεύθυνος του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της Ένωσης και μας εξήγησε πως «η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι συνδυασμός καλών γεωργικών πρακτικών, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας της υγείας του ίδιου του παραγωγού.

Γεωπόνος για
κάθε βήμα
Ολοκληρωμένη διαχείριση σημαίνει ότι παρακολουθεί γεωπόνος την καλλιέργεια από την αρχή μέχρι το τέλος δίνοντας σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας αυτό που πρέπει να πάρει το φυτό. Δε θεωρούμε τα λιπάσματα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα άσχημα, απλώς τα δίνουμε στο μέτρο και σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις οποίες ανακοινώνει ο κατασκευαστής και ο διανομέας τους. Για να δώσουμε οποιοδήποτε λίπασμα ή φυτοπροστατευτικό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση εδάφους και να έχουμε βάλει ειδικές παγίδες ώστε να τεκμηριώσουμε ότι θα πρέπει τη συγκεκριμένη στιγμή να δώσουμε το φυτοπροστατευτικό προϊόν. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουμε συγκομιδή ελαιοκάρπου εάν δεν έχει παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος από την ώρα της επέμβασης με φυτοπροστατευτικό προϊόν. Όλα αυτά, μαζί με τους κανόνες που διέπουν τη συλλογή και απομάκρυνση σάκων λιπασμάτων, μπουκαλιών από φυτοφάρμακα κ.λπ.

Οφέλη
Όσον αφορά στο προϊόν, έχουμε δει ότι λαμβάνουμε προϊόν άριστο από πλευράς οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, ενώ έχουμε και μηδενικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Εφαρμόζοντας σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, εφαρμόζουμε την πολλαπλή συμμόρφωση που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της επιδότησης για τον παραγωγό αλλά και της επιπλέον ενίσχυσης από το ποιοτικό παρακράτημα στον ελαιοκομικό τομέα. Προσοχή να μην πέσουμε όμως στην παγίδα ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση χρησιμεύει μόνο για να πάρουμε την επιδότηση».

Χαμηλό κόστος
Στις Ομάδες Παραγωγών τις οποίες θα φτιάξει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, το κόστος θα καλυφθεί εν μέρει από πόρους της Ένωσης. Η ΕΑΣ διαθέτει τους γεωπόνους οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους παραγωγούς.
Εκτιμάται ότι η συμμετοχή του παραγωγού θα είναι 50 ευρώ ως πάγιο τέλος συν 3 ευρώ το στρέμμα για την ελιά τη βρώσιμη, την ελαιοποιήσιμη και τη σταφίδα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου