Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑΦΙΔΑ-Βασ. Κοζομπόλης: Πάνω απ’ όλα το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών

Βασ. Κοζομπόλης: Πάνω απ’ όλα το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών
«Πάνω από όλα βάζουμε το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης.
Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κοζομπόλης υποστηρίζει ότι η στήριξη της τιμής της σταφίδας ήταν μονόδρομος κι αφήνει να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η επεξεργασία του προϊόντος θα γίνει στην Αχαΐα. Παράλληλα επιτίθεται στους Μεσσήνιους εξαγωγείς,
λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν προσφέρουν συμφέρουσες τιμές για τη σταφίδα.
Αναλυτικά η γραπτή δήλωση του προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας:
«Απαντώντας σε σχόλιο της έγκριτης εφημερίδας σας στο φύλλο της Δευτέρας 19-12-2011 (σελίδα 40) θέλω να επισημάνω τα εξής:
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας προσπαθούσε πολλά χρόνια πριν να βρει δυνατότητες συνεργασίας με Μεσσήνιους και μη επιχειρηματίες - εξαγωγείς κορινθιακής σταφίδας, όταν η τιμή είχε κατρακυλήσει στα 0,45 ευρώ/κιλό. Εδώ και χρόνια προσπαθούσαμε να τους επισημάνουμε τον κίνδυνο να χαθεί μια παραδοσιακή καλλιέργεια της σταφίδας στη Μεσσηνία, με την συνεχή πτώση των τιμών στους παραγωγούς.
Τους επισημαίναμε ότι οι παραγωγοί, μη αντέχοντας στις πιέσεις των εμπόρων, σε μια συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της σταφίδας. Στη συνέχεια ήρθε και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που αποδέσμευσε την επιδότηση από την παραγωγή και έτσι επιτάχυνε σε πολύ λίγο χρόνο τη μείωση της παραγωγής στο 1/3 της τελευταίας 30ετίας.
Οταν τους λέγαμε ότι πρέπει να βάλουν πλάτη για να σωθεί η σταφιδοκαλλιέργεια στη Μεσσηνία η απάντηση των εξαγωγέων ήταν ότι θα τους παρακαλάμε για να μας πάρουν τη σταφίδα.
Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και οι απειλές τους για απορρόφηση ή όχι της παραγωγής έγινε μπούμερανγκ εις βάρος τους. Σήμερα λοιπόν κανείς δε θέλει να θυμάται την ιστορία και το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Σήμερα βρήκαμε άλλα λόγια να λέμε, ότι δήθεν θα χαθούν κάποιες χιλιάδες εργατοώρες στη Μεσσηνία για την επεξεργασία - τυποποίηση της σταφίδας, αλλά θα γίνουν κάπου αλλού στη χώρα μας.
Εξακολουθούμε λοιπόν ακόμα και τώρα κάποιοι να κρύβουμε τα συμφέροντα των Μεσσήνιων σταφιδοπαραγωγών πίσω από τα μικροσυμφέροντα των μικρομεροκάματων και όχι πίσω από τα μεγάλα συμφέροντα των ιδίων των εξαγωγέων - τυποποιητών που βούλιαξαν το μεγαλύτερο ίσως εισόδημα της Μεσσηνίας τα τελευταία 60 χρόνια.
Για εμάς καλές είναι και κάποιες εργατοώρες για τους εργαζόμενους της Μεσσηνίας, αλλά πάνω απ’ όλα βάζουμε το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών.
Η απόφαση όλων των Ενώσεων που είναι μέλη της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, να στηρίξουν το προϊόν σταφίδα βάζοντας ελάχιστες τιμές κάθε χρόνο, (ξεκινώντας από τo 1 ευρώ/κιλό πριν 3 χρόνια, έως 1,21 ευρώ/κιλό σήμερα) ήταν μονόδρομος. Ηταν μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ πριν, ως οφείλαμε στα μέλη μας σταφιδοπαραγωγούς στα πλαίσια της συνεταιριστικής ιδέας. Προσκαλούμε λοιπόν το σύνολο των σταφιδοπαραγωγών της Μεσσηνίας να έλθουν μαζί μας ώστε να δυναμώσει και η φωνή μας.
Τέλος, γιατί οι εξαγωγείς τυποποιητές, αφού θέλουν σταφίδα οπωσδήποτε, δεν ανακοινώνουν τιμές καλύτερες από αυτές της ΣΚΟΣ;
Οσο αυτό δεν γίνεται, ας μην αφήνουν και αιχμές κατά της ΕΑΣ Μεσσηνίας».
http://www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου