Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Οι παραλογισμοί των ανίδεων νομοθετούντων που καθιστούν αναγκαστικά παράνομο τον απλό πολίτη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  19/01/2012 18:45

Share3
emailεκτύπωση  

Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως για να κάνουν απλές καθημερινές εργασίες πρέπει να πάρουν άδεια από το κράτος? Πώς δηλαδή, για να αντικαταστήσουν τα αλουμίνια του σπιτιού τους, για να επισκευάσουν δυο κεραμίδια στην στέγη τους, για να φτιάξουν μια ξύλινη πέργκολα, για να φτιάξουν ένα τζάκι, για να τοποθετήσουν ένα κλιματιστικό σώμα ή για να τοποθετήσουν ένα ηλιακό θερμοσίφωνο είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν ειδική πολεοδομική άδεια εργασιών μικρής κλίμακας?
Δηλαδή για κάποιον παλαβό λόγο το κράτος πρέπει να έχει λόγο στο αν ο ιδιώτης θα φτιάξει ή δεν θα φτιάξει τζάκι στο σαλόνι του, στο δωμάτιο του ή ακόμα και στην μπανιέρα του αν αυτό του αρέσει. Για κάποιο παλαβό λόγο αποτελεί πολεοδομικό ζήτημα του έθνους το αν ο πολίτης θα αλλάξει ή όχι τα αλουμίνια του σπιτιού του με καινούργια. Για κάποιο παλαβό λόγο πρέπει ο πολίτης να περιμένει το λιγότερο μια εβδομάδα προκειμένου να εκδοθεί η άδεια για την επισκευή μερικών κεραμιδιών στην στέγη του σπιτιού του το οποίο εντωμεταξύ θα έχει πλημμυρίσει ολόκληρο εξαιτίας του υφιστάμενου προβλήματος.
Και πόσοι γνωρίζουν πως για να εκδοθεί αυτή η άδεια απαιτείται αίτηση ιδιοκτήτη, αίτηση για τις εργασίες που καλύπτονται, τεχνική έκθεση περιγραφής και αιτιολόγησης εργασιών, αντίγραφο οικοδομικής άδειας, τίτλος κυριότητας και υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 αν το κτίσμα είναι προ του '55? Δηλαδή για κάποιο ανισόρροπο λόγο το κράτος θέλει να μαζεύει, να πρωτοκολλεί και να αρχειοθετεί αιτήσεις για τοποθέτηση κλιματιστικών ή κατασκευή τζακιών ή επιδιόρθωση κεραμιδιών κλπ που στην αιτιολόγηση εργασιών αναφέρουν το προφανές: "θέλω να βάλω κλιματιστικό γιατί ΖΕΣΤΑΙΝΟΜΑΙ ή θέλω να διορθώσω τα κεραμίδια για ΒΡΕΧΟΜΑΙ".
Επίσης είναι απαραίτητο για το τρελό μας κράτος να παραλάβει, να πρωτοκολλήσει και να αρχειοθετήσει την οικοδομική άδεια και τους τίτλους ιδιοκτησίας του σπιτιού προκειμένου να γίνουν αυτές οι εργασίες λες και μπορεί με αυτό τον αστείο τρόπο να διασφαλίσει τον περιορισμό των αυθαιρέτων που έχουν γεμίσει ολόκληρη την χώρα, την ώρα που το ίδιο τα τροφοδοτεί με ρεύμα και νερό. Αυτονόητο βέβαια είναι το τεράστιο μπλέξιμο στο οποίο θα βρεθεί ο πολίτης αν τυχόν δεν έχει οικοδομική άδεια ή τίτλους ιδιοκτησίας γιατί το σπίτι είναι παλιό ή γιατί χάθηκαν ή καταστράφηκαν.
Και τέλος δεν μπορούσε να λείπει και η κλασσική υπεύθυνη δήλωση που συνοδεύει όλες τις διαδικασίες του τρελού μας δημοσίου λες και ο κάθε ένας που θέλει να παρανομήσει δεν θα το κάνει επειδή δήλωσε υπευθύνως το αντίθετο! Ακόμα όμως κι αν την κάνει όλη αυτή τη διαδικασία ο πολίτης προκειμένου να είναι νόμιμος, δεν θα έχει ξεμπερδέψει. Για να πληρώσει αυτές τις απλές καθημερινές εργασίες στο σπίτι του πρέπει να προσκομίσει στο ΙΚΑ, σημείωμα κατάθεσης εισφορών εις διπλούν, συμπληρωμένους αναλυτικούς πίνακες εργασιών εις διπλούν, τίτλο ιδιοκτησίας, αντίγραφο πολεοδομικής άδειας, ταυτότητα ιδιοκτήτη. Δηλαδή για να φέρεις δυο μαστόρους σπίτι σου και να κάνεις μια μικρή επιδιόρθωση ή μια μικροκατασκευή πρέπει να κάνεις στην ουσία έναρξη έργου και στο ΙΚΑ.
Με λίγα λόγια πρέπει να περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα μπλεγμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφημένος στο έλεος του κάθε δημόσιου υπάλληλου που ερμηνεύει διαφορετικά τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, της κάθε υπηρεσίας που καθυστερεί μέρες απλά και μόνο για να σου βάλει μια σφραγίδα κλπ. Με αυτό τον τρόπο γιγαντώνεται η γραφειοκρατία, η εισφοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία, το μαύρο χρήμα, η αυθαιρεσία, η διαπλοκή, το λάδωμα, και το αίσθημα ανομίας. Αν με όλα αυτά πιστεύει κανείς πως υπάρχει ποτέ περίπτωση να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και τελικά η ανάπτυξη στην χώρα, λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι βαθειά νυχτωμένος!  
Φυσικά οι πολιτικοί μας, το κράτος μας, και το τεχνικό μας επιμελητήριο ως επίσημος σύμβουλός του δεν έχουν ποτέ φροντίσει να σταματήσουν αυτό τον παραλογισμό. Πιθανότατα έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας επιλύοντας τα ζητήματα υψηλής πολιτικής που τους απασχολούν κι έτσι δικαιολογημένα δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με αυτή την καθημερινή ανισορροπία που ταλαιπωρεί και ωθεί στην παρανομία εκατομμύρια πολίτες. Εξάλλου χάρη στις σοφές επιλογές τους, έχουμε σήμερα τον καταπληκτικό αστικό ιστό και πολεοδομικό σχεδιασμό που όλοι καμαρώνουμε στις σύγχρονες πόλεις μας. Χαλάλι λοιπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου