Τρίτη 20 Μαΐου 2014


θα θελα με να μάθουμε τη θα γίνει με τον ναό του Αγίου Χαράλαμπου στην Κορώνη Μεσσηνίας
και αν έχει ενδιαφερθεί ο Δήμος  Πύλου Νέστορος η μητρόπολη Καλαμάτας είναι άδικο να  είναι ένα ωραίο ιστορικό μνημείο εσύ με αδιαφορία και εγκατάλειψη


Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη.  Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, κτίσμα του 16ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στο Ενετικό κάστρο της Κορώνης –ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής- απέναντι από το γυναικείο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός έχει μακρά ιστορία. Ήταν το κτίριο που οι καθολικοί μαχητές Βενετσιάνοι τιμούσαν ως «Άγιο Ρωκ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη λύτρωση της πόλης από την πανώλη που τη ρήμαζε από το 1689 μέχρι το 1698. Το γεγονός μαρτυρεί μια μαρμάρινη πλάκα του Φρ. Μοροζίνη (1689) εντοιχισμένη στο εσωτερικό του γυναικωνίτη. Αλλά και αυτός ο ναός ήταν χτισμένος, σύμφωνα με τους ντόπιους, πάνω στον αρχαίο ναό του Δρύοπα, γενάρχη των Δωριέων, τον οποίον θεωρούσαν υιό του Απόλλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου