Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Απλήρωτοι για το 2013 παραμένουν οι συνταξιούχοι της πρόωρης

Έφτασε Μάρτιος και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί τον Γενάρη του 2013 οι δικαιούχοι αγρότες της πρόωρης σύνταξης.
Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν ακόμα να δουν τι θα γίνει με την παράταση του προγράμματος για μία διετία, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το υπουργείο Οικονομικών καθυστερεί να απελευθερώσει τα κονδύλια για την πρόωρη σύνταξη του 2013. Το μόνο που μένει στον αρμόδιο υπουργό είναι να βάλει την υπογραφή του, αλλά συνήθως φτάνουμε μέσα Μάρτη για να γίνει αυτό. Ειδικά τώρα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι τηλεφωνούν καθημερινά στην Agrenda, μήπως μάθουν κάτι νεότερο, αλλά και στην Αγροτική Τράπεζα της περιοχής τους, «μήπως μπήκαν τα λεφτά».
Παράταση ορίου ηλικίας
Όσον αφορά το καθεστώς παράτασης των συνταξιοδοτούμενων που γεννήθηκαν τη διετία 1948-1949 και μένουν για δύο χρόνια ξεκρέμαστοι, λόγω της επέκτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 η κατάσταση έχει ως εξής: Οι γεννηθέντες το 1948 έχουν αυτήν τη στιγμή παραχωρήσει τα δικαιώματα και τα χωράφια τους στους «διαδόχους» νέους αγρότες. Είναι αυτήν τη στιγμή, χωρίς κτήματα. Το ερώτημα είναι πώς θα τα βγάλουν πέρα χωρίς μία απασχόληση για δύο χρόνια.

Επιχειρώντας να απολογηθεί, για 4η φορά, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή ότι «το δημοσιονομικό κόστος αυτής της διετίας, ανέρχεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν αυτές οι δημοσιονομικές συνθήκες, ώστε στην πορεία να μπορέσει να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση και να διορθώσει αυτήν την αδικία. Επίσης, πρέπει να βρει κάποιους τρόπους να απαλύνει, τις δυσμενείς επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, χρησιμοποιώντας και την εξωσυμβατική πολιτική σκέψη.

Ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ ότι επιδίωξή του είναι να εντάξει αυτούς τους αγρότες σε ένα πρόγραμμα προσυνταξιοδότησης, που ίσχυε παλιότερα και τώρα δεν ισχύει, από τα 55 χρόνια, με προϋπόθεση να έχει μεταβιβαστεί ή να έχει ενοικιαστεί το αγροτεμάχιο.

Η σκοπιμότητα είναι η διατήρηση σε λειτουργία, αγροτών που βρίσκονται κυριολεκτικά στο πουθενά, αφού ξαφνικά αντιμετωπίζουν το φάσμα αυτό της συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν ευχέρειες να καλλιεργήσουν και να έχουν εισόδημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου